Disclaimer | Contact | Home

Het Royal Air Force Regiment

 

RAF Regiment: de "Rock Apes":

 

Air Commodore R.W. La Forte, Comd van het RAF Regiment.Het Royal Air Force Regiment, (RAF Regiment), werd opgericht op 1 februari 1942, maakt deel uit van de Engelse Royal Air Force, het zijn allen infanterie eenheden, die bestaan uit 8 operationele Squadrons, (Smaldelen), die op hun beurt onder het bevel vallen van N° 2 Group Air Command. Het hoofdkwartier is gevestigd te RAF Honington, en de bevelhebber is momenteel Air Commodore Russ W. La Forte. Traditiegetrouw is de Air Commodore-in-Chief de Koningin van Engeland. De leden van het RAF Regiment hebben als spotnaam de Rock Apes, en hun devies is Per Ardua, wat Latijn is voor "Door tegenspoed", (letterlijke vertaling).

 

Net als de Belgische VVE-UDA en Air Commando's, is het Royal Air Force Regiment gespecialiseerd in vliegveld verdediging. De opleiding tot volwaardig lid van het RAF Rgt duurt 29 weken, (iets meer dan 7 maanden). Daarna zijn de manschappen klaar om vijandige aanvallen te weerstaan, af te slaan, en er voor te zorgen dat de lucht operaties zonder onderbreking verder kunnen gezet worden, na een aanval op de basis. Daar waar in België de blauw-grijze muts werd vervangen door een zwarte, naar evenbeeld van de Franse Fusiliers Commandos de l'Air, dragen de manschappen van het RAF Rgt nog steeds de blauw-grijze, (zie de foto hierboven van A/C Abbott).

 

Crest van het Royal Air Force Regiment.Als korte geschiedenis zouden we het volgende kunnen publiceren: de voorloper van het RAF Rgt, zoals het op 1 februari 1942 werd opgericht, is de N° 1 RAF Armoured Car Company, die in 1921 werd ingezet voor operaties in Irak. Kort daarop werd deze aangevuld met N° 2 en N° 3 Company. Deze eenheden waren uiterst succesvol tijdens grondoperaties in het midden-Oosten, in de jaren '20 en '30. De naam "RAF Regiment" werd officiëel toegekend op 5 februari 1942. Vanaf het prille begin in 1942 tot op heden, heeft het RAF Rgt zowel troepen voor grondoperaties, als troepen die aan luchtverdediging doen. Vroeger maakte de Brandweer ook deel uit van het RAF Rgt, maar dit is nu een eenheid geworden onafhankelijk van het RAF Rgt en met een eigen structuur en commando.

 

Een mobiele eenheid van het Roayal Air Force Regiment.Tijdens de tweede wereldoorlog, groeide het RAF Regiment uit tot een macht van 66.000 manschappen verdeeld over 280 Squadrons van elk 185 manschappen, met telkens 5 Officieren inbegrepen. Elk Squadron bestond uit een HK Flight, drie Fuselier Flights, een Luchtverdediging Flight en een Mobiele Flight uitgerust met lichte pantservoertuigen. Al deze Flights werden ondergebracht in Wings. Er waren ook 6 lichte-pantser Squadrons om steun te geven aan de vliegvelden, daar waar nodig. De taak van deze Pantser-squadrons zou men kunnen vergelijken met het Belgische Interventie Smaldeel van de Air Commando's, maar het EIS werkte zonder pantser voertuigen.

 

Het RAF Rgt met haar acht operationele Squadrons en drie reserve Squadrons is uiterst mobiel. Zij zijn luchtvervoerbaar per helicopter en voor de grondoperaties beschikken zij over speciaal aangepaste Land-Rovers, (u ziet er een hiernaast van het N° 2 Squadron). Eén Squadron is volledig parachuteerbaar, het N° 2 Squadron. Alle manschappen zijn volledig getrainde Para's die kunnen ingezet worden om in oorlogsgebied, vijandelijke vliegvelden aan te vallen en in te nemen, en deze te bezetten tot een ander Squadron de beveiliging overneemt, nadat ze per helicopter werden aangevoerd. Bij een reorganisatie op 1 april 2008, werd één Flight toegewezen om deel uit te maken van de Special Forces Support Group, als ondersteuning van de Britse Special Forces.

 

Het 63 Squadron van het Royal Air Force Regiment.Het RAF Regiment heeft een museum in RAF Honington Station, niet ver van Bury St Edmunds. Het Regiment voert regelmatig ere-wacht prestaties uit aan Buckingham Palace, St James Palace, Windsor Castle en de Tower of London.

 

Oorsprong van de spotnaam Rock Apes:

Algemeen wordt aangenomen dat de naam "Rock Ape", (Rots Aap of Steenaap), afkomstig is van de veelvuldige beveiligings-opdrachten aan de Rots van Gibraltar. Dit is echter niet waar. De naam Rock Ape is afkomstig van een incident in Aden, waarbij twee officieren op jacht trokken om een Baviaan, Rock Ape genoemd, te schieten. Dit gebeurde tijdens de overgang van de avond naar de nacht. De ene Officier dacht dat hij een Baviaan had gezien en schoot, maar hij had in feite zijn collega gekwetst, die hij, onterecht voor een Baviaan had aanzien. Ondervraagd over zijn ongelukkig schot verklaarde de Officier dat zijn collega op een "Rock Ape" geleek. Deze uitleg verspreidde zich als een vuurtje onder de manschappen en sindsdien noemt men de leden van het RAF Regiment "Rock Apes".

 

Bezoek de website van de RAF Regiment Association

 


 

Vergeet nooit ons devies:

Invincibiles Et Recti - Fight To Win

VVE-UDA | Air Cdo :

Sake - Masisi :

Air Commando :

UDef FATaC :

Tac Eval :

Vulcan luchtafweer

Onder de wapens :

Personaliteiten :

Voertuigen VVE-UDA :

Het Foto Album :

Buitenlandse VVE-UDA :

Het Clublokaal :