Disclaimer | Contact | Home

De Airfield Defence Guards van Australië

 

ADG_01De Airfield Defence Guards behorende tot de Royal Australian Air Force werden opgericht op 1 oktober 1942 en vormen tot op heden nog steeds de grondverdediging van de bases van de Australische Luchtmacht.


Net als onze Belgische Vliegveld Verdedigers, (Air Commando), is het een infanterie eenheid die twee Squadrons tot haar beschikking heeft. Deze ADG eenheden staan onder het commando van N° 395 Expeditionary Combat Support Wing, dat op zijn beurt deel uitmaakt van de Combat Support Group. De operationele eenheden zijn de volgende:

 

* No. 1 Airfield Defence Squadron (1 AFDS) – RAAF Base Edinburgh

* No. 2 Airfield Defence Squadron (2 AFDS) – RAAF Base Amberley

 

De "electric blue" blauwe muts van de ADGHun motto, zeg maar devies is Protect the Force. Zij dragen een “electronic blue” blauwe muts met zwarte boord met als kenteken het geborduurd kenteken van de Australische Luchtmacht. Hun rol bestaat in het uitvoeren van gespecialiseerde grond verdediging tegen hostiele  grondacties gericht op de bases die zij tot hun verdediging hebben. Zij beveiligen ook de uitrusting, personeel en faciliteiten die deel uitmaken van de RAAF. De ADGies worden eveneens getraind op het counteren van Special Forces die de primaire rol hebben om de grondverdediging en de vliegtuigen lam te leggen.


Zij worden bevolen door officieren die gekend zijn als Ground Defence Officers die hun initiële opleiding krijgen in het Australian Army Royal Military College te Duntroon. Daarna gaan deze officieren naar de Army Regimental Officer Basic Course, (Infanterie), en dit voorafgaand aan de RAAF Specific Training in de RAAF Security and Fire School in Base Amberley.


De onderofficieren gaan les volgen uit het personeel dat uit de rangen van de manschappen komen. De manschappen bestaan uit soldaten en eerste soldaten, maar vanaf de graad van Korporaal behoren zij tot de Non Commissioned Officers, ofwel onderofficieren.


ADG_02De Airfield Defence Guards doen niet aan luchtverdediging. Hun rol is zuiver grondverdediging, met andere woorden, zij beperken zich tot zuivere infanterietaken. De luchtverdediging is in handen van het Army’s Royal Regiment of Australian Artillery. De ADG’s kunnen in grote mate vergeleken worden met het Britse Royal Air Force Regiment evenals de United States Air Force Security Forces, die verder op deze website eveneens aan bod komen.


De ADG’s worden ontplooit als tactische eenheden en kunnen vergeleken worden in omvang en structuur met de “infantry independent rifle companies”. De ADG’s zijn bijzonder mobiel en werken met Land-Rover 4WD recce jeeps, Unimog’s en gespecialiseerde interventie voertuigen van het type “Land Rover Command Post”, “Land Rover LRP Vehicles”, (deze laatste is ook in dienst bij de Australische Special Air Service Regiment), “ADG Quick Response Vehicle”, (Land-Rover van het type 110 gun buggies met 7.62 mm MAG’s), “Honda XR250 moto’s”, “Polaris 4WD en 6WD All Terrain Vehicles” en “Bushmaster Infantry Mobility Vehicle”.


De deelname aan en het inzetten van ADG’s aan buitenlandse opdrachten is toch op zijn minst belangrijk te noemen. Zo tellen zij op hun palmares inzet in Vietnam en Thailand, Oost-Timor, de Salomon Eilanden, Irak en Afghanistan.

 

Airfield Defence Guard


Een document van het Australische Ministerie van Defensie schrijft over de ADG’s hetvolgende:


De Airfield Defence Guards vormen de basis van de grondverdediging van de Royal Australian Air Force. Zij bestrijden het geweld tegen de basis, beschermen de basis infrastructuur en personeel tegen een aanval door vijandelijke grondtroepen tot ongeveer vijf kilometer van de vliegveld omheining. Zij doen aan onderricht van ander luchtmacht personeel in de desbetreffende grond verdedigings technieken.


ADG_03De veeleisendheid van de taken  die worden opgelegd aan het ADG personeel vergt een onderhoud dat een zeer hoge fysieke fitheid en lichamelijke uithouding noodzakelijk maakt. Het personeel zal vaak voor meerdere maanden afwezig zijn van hun thuisbasis om te gaan trainen in alle terreinen en klimatologische omstandigheden, en die een hoog niveau van doorstaan van vermoeidheid vereisen.


De ADG’s moeten over een hoog niveau van persoonlijke discipline beschikken, aanpassingsvermogen, doorzettingsvermogen, team focus en bereid zijn te werken voor langere tijd met beperkte persoonlijke hygiënische middelen. Dit is van essentieel belang om hun opdrachten te kunnen uitvoeren in fysiek hard werken over lange dagen. De ADG werkomgeving is vaak gevaarlijk en zij worden blootgesteld aan een hoog niveau van lawaai. Bovendien moeten zij in staat zijn om voor langere tijd te werken in nucleaire, biologische en chemische omstandigheden.


De ADG’s werken als een team van 5 tot 10 manschappen. De operationele rol van een ADG zal hem verplichten om de gespecialiseerde grond verdediging vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Dit is nodig om hun taken uit te voeren in een operationele omgeving.


AIRFIELD DEFENCE ASSOCIATION AUSTRALIA INC
Secretaris: Jim Gable
5, Jeffrey Street
Capalaba QLD 4157

Telefoon en Fax: +61.7.3245.2743
E-mail: adgies@adgblueberet.org
Website: www.adgblueberet.org

 

www.adgblueberet.org

 


 

Vergeet nooit ons devies:

Invincibiles Et Recti - Fight To Win

VVE-UDA | Air Cdo :

Sake - Masisi :

Air Commando :

UDef FATaC :

Tac Eval :

Vulcan luchtafweer

Onder de wapens :

Personaliteiten :

Voertuigen VVE-UDA :

Het Foto Album :

Buitenlandse VVE-UDA :

Het Clublokaal :