Disclaimer | Contact | Home

Remember 1 Para en de citadel van Diest

 

De groep die ijvert voor de herinnering van 1 Para en de citadel van Diest

 

Op deze pagina kon je vroeger lezen over de strijd die werd gevoerd om het 1 Para van de ondergang te redden. Het was een ongelijke strijd, omdat de politieke kopstukken voet bij stek hielden en de trots van België werd genadeloos afgemaakt.


Sinds 2010 bestaat 1 Para niet meer. De manschappen werden verdeeld over 2 Commando, 3 Para en de steuneenheden. Diest is haar parachutisten kwijt. Nochtans heeft ook de middenstand van Diest strijd geleverd om “haar” parachutisten in de Demerstad te houden.


De para’s van Diest hebben een sociaal drama beleefd, want velen hadden een woning gekocht of laten bouwen, de echtgenotes werkten in en rond Diest, de kinderen liepen in Diest school. Deze eenheid die in zovele operaties haar know-how heeft getoond, werd met een pennentrek ontbonden.

 

Remember 1 Para - Keep the spirit alive

 

Maar de mannen van Diest zullen blijven bestaan. Twee oudgedienden en een specialist op het gebied van de Belgische SAS en 1 Para, hebben een VZW gesticht onder de naam "Keep The Spirit Alive", een eerbetoon aan alle manschappen die ooit in Diest gediend hebben. Het 1 Para leeft verder in de Pegasus Pub, gelegen aan het nummer 9 van de Grote Markt in Diest. Daar kan je de mensen van 1 Para ontmoeten.

 

http://www.ktsa.be/

 

Het monument van Kolonel blondeel, dat vroeger aan de ingang van het kwartier Lt Limbosch stond heeft op 21 mei 2011 een nieuwe plaats gekregen. Het monument staat op de rotonde met de Pegasus aan de Leuvense poort, waarbij de steen met de gravure van Kolonel Blondeel richting citadel staat, de laatste thuisbasis van 1 Para.

 

Als gewezen en actieve vliegveld verdedigers steunen wij de actie, waarmee 's lands trots in ere wordt gehouden. Neem alvast een kijk op de website van KTSA: www.ktsa.be.

 

Gelinkte website's: www.1para.be en www.pegasus-museum.be.

 

www.1para.be

 

www.pegasus-museum.be

 

 

 

In Memoriam

 

www.ktsa.be

 


 

Vergeet nooit ons devies:

Invincibiles Et Recti - Fight To Win

VVE-UDA | Air Cdo :

Algemeen :

Sake - Masisi :

Air Commando :

UDef FATaC :

Tac Eval :

Vulcan luchtafweer

Onder de wapens :

Personaliteiten :

Voertuigen VVE-UDA :

Het Foto Album :

Buitenlandse VVE-UDA :

Het Clublokaal :