Disclaimer | Contact | Home

LtKol Georges Baron Danloy, (°1911 - †1999)

 

Georges Baron Danloy werd geboren te Brussel op 9 februari 1911 en overleed te Hoei op 19 oktober 1999 op de leeftijd van 88 jaar.

 

Danloy was de stichter van de Air Commando's in 1953. Hij was de directeur van het opleidingsprogramma VVE-UDA. Een functie die hij cumuleerde met zijn functie als eerste commandant van het eengemaakte Regiment Para-commando.

 

In 1939 was Danloy Luitenant bij de Artillerie. Het is in die hoedanigheid dat hij deelneemt aan de 18-daagse veldtocht van mei 1940. Na het beëindigen van de hostiliteiten kan Danloy zich niet neerleggen bij de capitulatie van het Belgisch leger en hij vervoegt op eigen kracht de Belgische Strijdkrachten in Engeland, vastberaden om alzo de strijd tegen de Duitse bezetter verder te zetten.

 

LtKol Georges Baron Danloy.Hij leid als Luitenant en daarna als Kapitein eerst een peloton en daarna een compagnie fuseliers die deel uitmaakten van de door de Britten pas opgerichte Commandotroepen.

 

Hij vecht in Italië, Joegoslavië, Walcheren en Duitsland. Na de oorlog blijft Danloy in het leger, wordt Majoor en daarna Luitenant-kolonel. Hij is ook de oprichter van het Trainingscentrum Commando te Marche-les-Dames, (Wartet). Hij werd Commandant van het Regiment Para-commando, de 16 infanteriebrigade en uiteindelijk van de infanterieschool.

 

In 1964 wordt hij vleugeladjudant van de Koning en deze verleent hem in 1983 de titel van Baron. De 142 promotie Sociale en Militaire Wetenschappen van de KMS wordt de Promotie Generaal-majoor Danloy.

 

Danloy bij de VVE-UDA:

Ondanks zijn Commando-carrière betekend Danloy ook "iets" binnen de rangen van de VVE-UDA. Dat "iets" is het feit dat hij directeur wordt van het opleidingsprogramma "UDA". De bedoeling van Danloy is om er "Commando's" van te maken, naar het evenbeeld van "zijn" Commando's. In de periode 1953-1954 reorganiseert hij de opleiding van de "UDA". De vliegveld verdedigers leggen hun UDA-brevet af en worden dan naar Marche-les-Dames, (Wartet), gestuurd om er hun commando-brevet te gaan afleggen.

 

Diegenen die slagen mogen hun Cdo-brevet op hun BD dragen, net als de titels "Air-Commando". We kunnen dus zonder verblozen zeggen dat Danloy als grondlegger van het nieuwe opleidingsprogramma vliegveldverdediging, zijn programma op een zodanige wijze doordrijft dat andere landen er haast jaloers op waren, (werden).

 

Hoger UDA-brevetHet is ook onder Danloy dat het "Hoger UDA-brevet" wordt geïntroduceerd. Maar dit brevet is enkel weggelegd voor het beroepspersoneel en het kader. Het "Hoger UDA-brevet", bestaat uuit het afleggen van het basis-brevet UDA, het behalen van het commando- en para-brevet, twee jaar anciënniteit bij de UDA, en lukken in de militaire pentathlon. Deze vijfkamp was wel "iets" meer dan een gewone sportoefening. Het omvat discuswerpen, schieten, lopen zwemmen en in de hedendaagse vijfkamp aangevuld met paardrijden. Dit laatste was echter niet in gebruik bij het leger, maar werd vervangen door worstelen.

 

GenMaj Georges Baron DanloyDus de benaming Air-Commando, waar de Para-cdo's zo jaloers op zijn is zeker en vast geen uitvindsel van de Staf Luchtmacht, maar wel van een Officier uit jullie rangen.

 

Een Commando Officier, (!).

 

Bedankt Kolonel, want dank zij u is de Luchtmacht de enige macht binnen Defensie waar men "commando's" terugvind, buiten het Regiment.

 

Volledigheidshalve wil ik er wel aan toevoegen dat de huidige Air Commando's een project is van Minister van Staat, François-Xavier de Donnea, toen Minister van Landsverdediging.

 

Ook al worden we door de manschappen van het Regiment versleten voor "Air Condomen", het Para-commando kader weet wel beter, (!).

Met dank aan de heer Dirk Van Hoef, www.ars-moriendi.be, voor het toesturen en het gebruik van de foto's van Gen Danloy. Bezoek zeker eens de website van de heer Van Hoef, hij is de moeite waard, en een schat aan historische informatie over zowel het Koningshuis als Belgische personaliteiten.

Vergeet nooit ons devies:

Invincibiles Et Recti - Fight To Win

VVE-UDA | Air Cdo :

Sake - Masisi :

Air Commando :

UDef FATaC :

Tac Eval :

Vulcan luchtafweer

Onder de wapens :

Personaliteiten :

Voertuigen VVE-UDA :

Het Foto Album :

Buitenlandse VVE-UDA :

Het Clublokaal :